Як підготувати маленьких дітей до таїнства Причастя?

15,7 т.
Як підготувати маленьких дітей до таїнства Причастя?

От ви вирішили відвезти вашу дитинку на Причастя. Але, можливо, не зовсім знаєте як це правильно зробити і чи потрібна якась попередня підготовка?

Грудне немовля підгодовувати не треба ніяк. Грудна дитина чиста перед Богом, і він її приймає без попереднього очищення. Що ж до більш старших дітей, то так само, як ми потихеньку починаємо їх вчити молитися, їх потрібно готувати і до Причастя. Напередодні ввечері і вранці, перед Причастям, потрібно разом з дитиною помолитися або своїми словами, або найпростішою церковною молитвою, пояснивши її сенс.

Видео дня

Що стосується утримання від їжі і пиття з дванадцятої ночі, то до нього треба підходити розумно і тактовно, і спочатку просто обмежувати кількість їстівного. І, звичайно, немає необхідності дворічну дитину утримувати від їжі і пиття перед Причастям, тому, що вона не зможе ще свідомо сприйняти зміст цього посту.

Проте не потрібно і щільний сніданок влаштовувати. Краще раніше привчати її до того, що день Причастя - це день особливий.

Спочатку це буде легкий сніданок; коли дитина підросте, то можна буде вже тільки чай випити або води, поки вона не зрозуміє, що і від цього потрібно відмовитися. Підведіть її до цього поступово. І тут у кожного міра різна: хтось готовий до такої стриманості в три роки, хтось в чотири роки, а хтось у п'ять років.

Деяким дітям просто фізично неможливо до дванадцятої години дня, якщо ми причащаємо їх на пізній Літургії, залишатися зовсім без шматочка хліба, або склянки чаю. Але ж не відмовляти дитині у прийнятті Святих Христових Таїн через те, що вона до п'яти років не може стояти на службі, чи не попити вранці води!

Хай маля краще з'їсть щось зовсім легке, шматочок хліба пожує, солоденьким чаєм або водичкою зап'є, і після цього йде причащатися. Дванадцятигодинна стриманість перед Причастям буде мати сенс тільки тоді, коли дитина добровільно, свідомо і переборюючи саму себе, зможе з цим впоратися.

Коли дитина заради того, щоб причаститися, подолає свою звичку, слабкість, своє бажання поїсти смачного, і коли вона сама вирішить в цей день не снідати, то це буде вже вчинок православного християнина. У скільки років це станеться? Дай Бог, щоб раніше.

Те ж саме можна сказати і стосовно днів говіння (тобто посту (говіти - значить постити). При сучасній практиці досить частого причащання, не потрібно спонукати дітей говіти впродовж тижня, або навіть декількох днів.

Але день напередодні, або, хоча б вечір, напередодні Причастя, повинні бути виділені і для дитини п'яти - семи років. Зрозуміти, що у вечір, перед святим Причастям, не потрібно дивитися телевізор, віддаватися занадто буйним розвагам, об'їдатися морозивом або солодощами - дуже важливо.

І це розуміння теж потрібно виховувати у своїх дітях, і не те, щоб змушувати їх так чинити, але всякий раз ставити їх перед цією альтернативою. І при цьому не просто допомагати справлятися їм зі спокусою, спонукаючи до правильних переваг, але головне - виховувати в них волю до самостійного кроку назустріч Богові. Ми не будемо їх щоразу приводити в Церкву, але ми повинні допомогти їм навчитися в неї ходити.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства